Zamieszczone przez phoneman
[O1] Światło cofania - włącznik cofania sprawny ale 1 kabel?
Zwiń
X
-
[O1] Światło cofania - włącznik cofania sprawny ale 1 kabel?
Witam
Octavia z silnikiem 1.8 20V AGN, skrzynia 5biegowa manualna. Problem pojawił się nagle, nie mam wstecznego światła cofania :O !
Żarówki i bezpiecznik nr 7, 10A jest sprawne, włącznik w skrzyni mam taki:
po wypięciu kostki podłączyłem z trudem 2 krokodylki i jest przejście w obwodzie, tj włącznik zwiera swoje 2 wyprowadzenia przy wrzuceniu wstecznego. Oceniam więc że jest sprawny!
Problem TAKI ŻE KABELEK OD WTYCZKI ma tylko JEDEN przewód, tak samo we wtyku jest tylko jedna blaszka, nie sądzę by fabrycznie były 2 styki wykorzystane - blaszka by musiała zamienić się w pył a kabelek drugi zniknąć. W peszlu idącym do włącznika także zero śladów po tym kabelku drugim - widomo.
Pomyślałem że włącznik wstecznego podaje mase z obudowy skrzyni i silnika na ten jeden wykorzystany PIN ale tak się nie dzieje! Na próbę podłączyłem do luźnej wtyczki masę na ten jeden styk który tam jest - wsteczne się nie włączają...
Czy do przełącznika przy skrzyni jak z fotki, były w octavii doprowadzane zawsze dwa przewody czy może jeden tylko, tak jak u mnie jest?
Przetestowałem więc to co mogłem, sam przełącznik sprawny, ale we wtyczce mam tylko jeden pin - podanie na niego masy nie włącza świateł. Tak samo wrzucenie wstecznego nie podaje masy na ten jeden wykorzystany PIN w samym przełączniku.
To jak to cholera działa? Kabelek jest niebieski, jak pisałem po drugim kablu ani śladu, jakby się urwał to bym widział koniec albo blaszki/resztki a wygląda to jakby fabrycznie nikt nie prowadził 2 przewodów do kostki przełącznika
Pomocy!+LPG Elpigaz IV gen :-)
-
Komentarz